Vegetarisch en vegan in Funchal

Da’s best een dingetje in Madeira. Althans buiten Funchal. Als vegetarier  eet je -zoals in Nederland 20 jaar geleden- in restaurants een omelet of salade. That’s it. Ook niet zo gek natuurlijk op een eiland waar de verse vis gewoon op het droge springt om opgepeuzeld te worden.

In Funchal daarentegen kom ik ruimschoots aan mijn vegetarische trekken.

Bij Ervilha Doce ( https://www.facebook.com/ervilhadocefx/ ) bijvoorbeeld, at ik de verrukkelijkste maaltijd sinds twee weken. Een spelt-wrap met de puurste ingrediënten, een salade en groente-chips. Al mijn cellen maakten een polonaise door mijn inmiddels naar afwisseling hunkerende lijf.
Mijn lief had een supa de vegetal, een soort Noodles met vele soorten groente.  Goddelijke smaken bij elkaar. Weggespoeld met een biologische vino branco uiteraard.

De uitbaatster was super vriendelijk, dacht mee en vroeg of ik vegan was. ‘I’ll try…’ Heel soms wil ik gewoon kaas of eieren of zuivel of… Al 22 jaar fulltime vegetarier en daarnaast Flexi-vegan, om het maar te omhokken.

‘Eet nou nog een brownie, deel gewoon eentje, je krijgt er geen spijt van.’ Vergezeld van een zalige soort rabarbersaus en twee vorkjes probeerden we het stuk nog naar binnen te werken. Het lukte niet. We waren verzadigd; gevoed in plaats van gevuld. Geluksvogels.