The Wanderer

De naam alleen al. Een nieuwe ‘eetbeleving’ op Madeira, in Funchal zelfs. Ik klik op hun website en ben meteen verkocht. De fantastische natuurfoto’s, de verhalen en de immense bewondering voor al het eetbare waarmee Moeder Aarde ons voedt.

Herkenning alom: de passie voor reizen, eten, avontuur, verhalen vertellen en werken met de geschenken der natuur. Eerbied voor alles wat leeft en de liefde voor culturen uit diverse windrichtingen samenvoegen in een aantal-gangen-menu, verspreid over de avond. En wat ik zo fantastisch vind: er staat maar een tafel met acht stoelen eromheen. Waar vreemden elkaar ontmoeten, samen eten, genieten en delen. Vrienden voor een avond, of misschien wel langer.

De klik was snel gemaakt, via Messenger. Voor mij de belangrijkste vraag: ‘Kan het menu ook helemaal vegetarisch?’ Natuurlijk. Jeejj! Ik reserveerde direct en verheugde me de hele week. 

Het begint al met een kleine zoektocht. Nooit bevroed je dat de plek waar we een avond culinair verwend worden hier huist. We kijken nog eens rond: echt, hier? Een bijna verlaten soort winkelcentrumpje waar een weggestopte trap naar beneden je The Wanderer in voert. Gelukkig worden we opgewacht door Dan, de gastheer van de avond. Overdag is hij trouwens een surf-dude, nu netjes in pak en zijn lange manen keurig in een knot. 

We treden binnen in een pluchen huiskamergevoel, waar we in zachte banken ons welkomstdrankje drinken en het 1e fantastische verhaal? Die is verwerkt in de amuse. Alles klopt hier. De kunst aan de muur is van lokale kunstenaars, geïnspireerd door het Wanderer-idee. Hier de kans krijgen om hun levenswerken te laten zien. Ook de borden, het bestek en schalen zijn door kunstenaars gemaakt en niet zomaar: er is nagedacht over het gerecht en daar is de kom of het bord speciaal bij gemaakt. Elk seizoens-gerecht heeft zijn eigen servies. 

Selim vertelt. Na jaren ‘wanderen’ wilde hij settelen om alles wat hij in zijn leven proefde aan warmte, liefde en vriendschap om te zetten in zijn eigen keuken. De verschillen in culturen samenvoegen in maaltijden met alle liefde voor de natuur, de reizen en de mens. Producten laten fuseren om een herboren smaak tevoorschijn te toveren en de zintuigen in ongeloof achter te laten. In alle toonaarden werken aan de perfecte kleur, smaak en geur.

The mixes of products give magic to a new-born taste that leaves the sentences behind in unbelieves. 

We mogen aan tafel en nestelen ons op de koninklijke stoelen. Voor ons ligt de menukaart met daarop een verrassing, die ik natuurlijk niet verklap. 

Each and every delicate dish tells his own story by their taste, form, structure, colour and smell. Some force you to close your eyes, some throw you into another continent of the world. All dishes bring me to another dimension where I want to hang out forever. 

De fijnste gerechtjes vertellen gedurende de hele avond hun eigen verhaal: soms een smaakexplosie, anderen dwingen je de ogen te sluiten of je wordt meegesleurd naar een ander continent. Alle gerechten brengen me naar een andere dimensie, waar ik eigenlijk wel voor eeuwig wil blijven. 

Bij elke gang een bijbehorend drankje, perfect passend en soms wordt de smaak van het gerecht nog intenser door het engelenvocht. Ook de drankjes hebben hun eigen weg afgelegd en zelfs hiermee durfden deze alchemisten te fuseren: met betoverend succes. Voor mij alles vegetarisch: zoveel liefde heb ik nimmer geproefd. 

Terwijl Philippe in de keuken staat te ploeteren, geeft Selim alle geheimen uit de keuken bloot. Pretentieloos. Transparant. Overal is over nagedacht. Bijna alle producten komen van Madeira, waar de lokale handelaren daardoor een extra centje meeverdienen. Duurzaam, samenwerken en Madeira een warm hart toe dragen, alles heeft betekenis en is zinvol.

Ik vertel niet verder over de waanzinnige avond die eindigde met een espresso op het kruidenterras, samen met de mannen. Dit moet je zelf ervaren. Zo’n avond blijft je je hele leven bij, dit kruipt in je herinneringen-boek en wanneer je even een sprookjesgevoel nodig hebt, open je het en sla je de bladzijden verrukt een voor een om. 

Nooit heb ik een gepassioneerder stel meegemaakt dan Selim en Philippe, die hun idealisme in totale vakmanschap hebben gegoten en daar hun werk van gemaakt. Tot in de finesses uitgewerkt, geproefd, geëxperimenteerd. En dit alles volstrekt ego-loos. 

En ja, een week later zaten we er nog een keer… Voor mij mag zo’n reis eeuwig duren. Honderd keer liever een belevenis als deze dan nieuwe schoenen. Die verslijten namelijk wel. 

Voor de mooiste beelden, quotes en inspiratie, kijk eens op The Wanderer website