Kikkerdril tussen de kiezen

We reden letterlijk in de wolken, zo hoog zaten we. Een beetje surrealistisch, maar dat vind ik dit eiland sowieso. Het bestaat uit zóveel verschillende sferen, kleuren, temperaturen en geuren. Een ratjetoe-eiland. Voor iedereen wat. Enfin.

Ineens doemde een soort geest op. Toen we dichterbij reden, bleek het een fruit-verkoper, op een mysterieus uitzichtpunt. Als je ver naar beneden kijkt, zie je onder de wolken de zee opdoemen. Niets voor de hoogtevrezers trouwens, dit punt. Ik zag af en toe iemand groen wegtrekken.

We stopten, want fruit koop je natuurlijk hier. We bekeken het voor ons onbekende fruit, fantastische vormen, geuren en kleuren. De fruitman ritste wat fruit als een aapje voor ons open en deed voor hoe we het moesten eten, slurpend en smakkend. En dat deden we! Stomverbaasd hoe lekker dit fruit is.

Drie soorten passievrucht liet hij ons ruiken, zien en proeven: de Maracujá rosé, Maracujá bananas en Maracujá ananas. En echt, zo smaakten ze ook. Doormidden breken, indrukken en naar binnen slurpen die hap. Snotterige pitjes -een soort kikkerdril- als engeltjes die je met je tong uitkleedt tot er een knapperig pitje overblijft, waarna je het maalt met je kiezen tot de heerlijkste fruitmoes.

De man had er lol in. Ik ging er bij zitten, het sap droop van alle kanten over mijn jurk, handen en gezicht. Elke keer stopte hij me weer een stuk fruit toe, bracht zijn gezicht zo dicht mogelijk bij mij en articuleerde: ‘Ma-ra-koes-jaaa.’ Vervolgens wachtte hij met opgetrokken wenkbrauwen tot ik dit herhaalde. Brullend van de lach stopte hij me daarna een nieuw stuk fruit toe.

De lelijkste was toch wel de groene banana-ananasvrucht. De fruitman scheurde hem open en ook van binnen zag het er wat armetierig uit, een soort bruinige pap. Maar…. het is me toch een lekker goedje! Je weet niet wat je proeft. De zachte, romige banaan-smaak gemengd met de fruitige ananas laat je papillen stuiteren van geluk. De man keek me triomfantelijk aan. Ik beaamde smakkend.

Overal plakkend, nog steeds verwonderd én met een zak boordevol exotisch fruit reden we de wolken weer in. Hemels.